מעורבותה ארוכת השנים של יד הנדיב בתחום החינוך מבטאת את השאיפה לשפר את יכולתה של מערכת החינוך לקדם את איכות ההוראה והלמידה. אנו מסתמכים על גישות מבוססות ראיות המסתמכות על מחקר וידע מעשי מישראל ומן העולם. אנו מחויבים להערכה וביקורת עצמית מתמדת על מנת לשמור על רמת יישום גבוהה.
יד הנדיב פועלת כדי לשדרג את הפיתוח המקצועי של מורים בבתי הספר – לטייב את איכות ההוראה וכתוצאה לשפר את למידת התלמידים. מהלך 'השקפה' בשיתוף עם משרד החינוך, שם דגש על פיתוח מקצועי פנים בית ספרי בהובלת מורים ופועל כיום בכ- 600 בתי ספר ברחבי הארץ.
יד הנדיב משתפת פעולה עם משרד החינוך מאז שנת 2007 באבני ראשה - המכון הישראלי למנהיגות בית ספרית. מלבד פיתוח מקצועי של מנהלים, אבני ראשה מתמקדת באיתור, בחירה והכשרה של מנהלים חדשים במטרה לפתח יכולות ניהול לשם שיפור ההוראה והלמידה.
הישגי העבר של הקרן בחינוך כוללים את הקמת הטלוויזיה החינוכית, האוניברסיטה הפתוחה והמרכז לטכנולוגיה חינוכית (מטח). בשנת 2011 סייעה יד הנדיב למטח בהקמת MindCET, חממה חדשנית לטכנולוגיה חינוכית.
יוזמות מרכזיות
אסטרטגיות הליבה ותחומי המיקוד העיקריים
מישרים
למידה חברתית ורגשית
לתלמידים מאוכלוסיות מוחלשות יש פחות הזדמנויות ללמוד מיומנויות פנים-אישיות (כמו וויסות רגשי, מסוגלות והנעה עצמית) ובין אישיות (כמו אמפתיה, עבודת צוות ותקשורת). המחקר בתחום מצביע על כך ששיפור מיומנויותיהם הרגשיות והחברתיות של ילדים ונוער מביא אותם ליותר הצלחה בלימודים, בבניית מערכות יחסים איתנות עם משפחותיהם ובני גילם, בתעסוקה (בדגש על שכר גבוה יותר) ובניהול חיים בריאים ומספקים יותר.
אנו מכירים בחשיבותה של הלמידה הרגשית והחברתית לקידום ניידות חברתית ולכן 'לומדים תוך כדי עשייה' את התחום במאמץ לזהות את התפקיד שיכול להיות לקרן בקידום למידה רגשית וחברתית יעילה בקרב ילדים ונוער מאוכלוסיות מוחלשות ברחבי הארץ. הרכבנו פורטפוליו של מיזמים מוכווני למידה רגשית וחברתית על מנת להעריך מה הן הפרקטיקות היעילות ואת התנאים להצלחתן. אנו מתמקדים כעת במחקר ופיתוח של הזדמנויות ללמידה רגשית וחברתית לילדים ונוער, תוך סיוע בשילובן במערכת החינוך ובמיוחד בפריפריה הגיאוגרפית וחברתית בישראל.
מורים מובילים
אבני ראשה – המכון הישראלי למנהיגות בית ספרית
יד הנדיב מתמקדת בתמיכה במנהלי בתי ספר, מתוך הנחה כי המנהלים העושים באופן שיטתי ומתמשך למען שיפור הלמידה, בידיהם הידע וההיכרות עם שיטות עבודה יעילות, הם אלה שמשפיעים על תרבות בתי הספר, על המורים ועל שיטות ההוראה, ולכן הם גם אלה שיכולים לשפר את הלמידה של התלמידים. ב-2007 הקימו יד הנדיב ומשרד החינוך את אבני ראשה – המכון הישראלי למנהיגות בית ספרית.
אבני ראשה הוסמכה להציע הכשרה ופיתוח מקצועי למנהלי בתי הספר ברחבי הארץ – מכהנים וכאלה שטרם נכנסו לתפקיד – ולהציע להם הכשרה ופיתוח מקצועי. התכנית מתמקדת במנהיגות פדגוגית, בניית משאבי ידע יישומי, פיתוח שיטות למידה והכשרה מעשית, הכוונה בראשית הקריירה וכן שימוש יעיל ביידע ובניסיון בקבלת החלטות.
במשך יותר מעשור של פעילות, העניק מכון אבני ראשה הכשרה אינטנסיבית לכ-2,000 מנהלים חדשים ומכהנים (כמחצית מהמנהלים בישראל). הערכה שביצעה הרשות הארצית למדידה והערכה בחינוך (ראמ"ה) ב-2012 הראתה כי 80% מהמנהלים רואים בשיפור ההוראה והלמידה את משימתם העיקרית (לעומת 5% בעת הקמת אבני ראשה). שיעור ההשתלבות בתפקידי ניהול של בוגרי תכניות ההכשרה הוכפל מ-25% ל-50% והוא עומד בקנה אחד עם הסטנדרטים הבינלאומיים.
יד הנדיב תומכת בפעילות אבני ראשה בקביעת סטנדרטים גבוהים ובשמירה עליהם, כאשר עיקר הדגש מושם בפיתוח ידע מעשי מוכח והטמעתו בכל תחומי הפעילות בבית הספר, ובסיוע למאמצי המכון לשמר מיקוד אסטרטגי ארוך-טווח. במסגרת האסטרטגיה הכוללת של יד הנדיב בתחום איכות ההוראה והלמידה, לאבני ראשה חלק מרכזי בקביעת סטנדרטים ברורים למנהלים ובמתן המענה המקצועי הנדרש לצורך השגתם.
אתר אבני ראשה
חדשנות בחינוך
ליד הנדיב מסורת ארוכה של תמיכה ברעיונות חדשנים וביוזמות בתוך מערכת החינוך ועידוד השימוש בטכנולוגיה לפתרון אתגרים פדגוגיים. ראשיתה של המסורת בהשקת הטלוויזיה החינוכית בשנת 1966 ובהקמת המרכז לטכנולוגיה חינוכית (מטח) בשנת 1970. מטח הפכה לארגון המוביל בישראל בתכנון ובפיתוח של מוצרים טכנולוגיים לשירות מערכת החינוך. בשנת 2012 יסדה מטח ארגון-בת, MindCET , המרכז לחדשנות בטכנולוגיה וחינוך והוא זכה לתמיכה ביצירת חממה שבה מורים ויזמים יוכלו לעבוד יחד ולעצב עזרי חינוך טכנולוגיים שיענו על צרכים מעשיים בחינוך.
יד הנדיב העניקה גיבוי ליוזמה שאפתנית להפוך את ההוראה למותאמת-אישית על ידי פיתוח של מערכת להוראה מותאמת-אישית שפיתחה CET. בניגוד לגישה הדוגלת בשיטת הוראה אחת לכול, הנוהגת ברוב בתי הספר, ההוראה המותאמת-אישית שואפת לפגוש את יכולותיו של התלמיד בתרגילים ובמטלות ההולמים לרמתו (המכונים מוצרי למידה), שואפת להעריך את היענותו של התלמיד בעזרת ניתוח ההתקדמות שלו, ומבקשת להשתמש ב 'big data' כדי לבנות סדרה של מוצרי למידה, פתרונות, הסברים, הדגמות ומשוב – כולם מותאמים לתלמיד המסוים. המטרה היא להגיע למספר גדול של תלמידים בכיתות שונות ובנושאי ליבה של תכנית הלימודים בתוך שבע שנים, ולשפר את הלימוד וההישגים של אותם תלמידים באופן מדיד, תוך התמקדות בתלמידים שהישגיהם אינם מספקים.
בתום שנתיים של פיתוח ושל תכניות הרצה במתמטיקה ובאוריינות של ילדי בית ספר יסודי, CET מצפה שהמערכת תהיה מוכנה לתפקד באופן מלא בשנת 2020. מעבר לרווח הישיר עבור התלמידים והמורים, יש ליידע הנצבר באופן שיטתי היכולת לספק מידע חיוני על הדרך שבה תלמידים לומדים ולהזין את הפיתוח המתמשך של חומרי למידה והפיתוח המקצועי של המורים.
לאתר המרכז לחדשנות בטכנולוגיה וחינוך