עמוד הבית

יד הנדיב שמה לה למטרה יצירת משאבים לשם קידום ישראל כחברה דמוקרטית, חיונית ובריאה המחויבת לערכים יהודיים ולשוויון הזדמנויות למען כל תושביה, וזאת על מנת להמשיך ולפתח את המסורת הפילנתרופית של משפחת רוטשילד
Yad hanadiv
Yad hanadiv
"היו נאמנים לעברכם וחתרו לקראת התרוממות הרוח של העולם ..."
הברון אדמונד דה רוטשילד, תל-אביב 1925

מורשת

Lord Rothschild and Dorothy de Rothschild at CET
המרכז לטכנולוגיה חינוכית (מטח)
הוראה חדשנית ואפקטיבית תוך שימוש בטכנולוגיות עדכניות

בשנת 1971 יסדה יד הנדיב את המרכז לטכנולוגיה חינוכית (מטח), בשיתוף עם מדינת ישראל, במטרה לפתח שיטות הוראה ולמידה חדשניות ואפקטיביות, תוך שימוש בטכנולוגיות ובחומרי הוראה עדכניים.  בשנת 1977, כשהיא מקדימה בהרבה את הופעתם של המחשבים האישיים, הטמיעה מטח שיטות הוראה פרטניות נתמכות-מחשב במערכת החינוך בישראל.  עד שנת 2018 פרסמה מטח 1400 כותרים מודפסים ו-1,000 כותרים מקוונים, הקימה מאות אתרי אינטרנט והכשירה עשרות אלפי מורים. בין הפרויקטים שנתמכו בידי יד הנדיב בשנים אלה,  קמפוס וירטואלי ללימוד ולאינטראקציה של מורים; הוראה מרחוק; פרויקטים לקידום אוריינות של דוברי ערבית ילידית, ספרים מקוונים, MindCET Edtech Innovation Centre, ופלטפורמה ללימוד מותאם  (אדפטיבי).

אתר מטח

Educational Television
הטלוויזיה החינוכית
הטלוויזיה ככלי תומך בהוראה בבתי הספר

הטלוויזיה החינוכית הישראלית נולדה בשנת 1966. זו הייתה יוזמה פורצת דרך להשתמש בטלוויזיה ככלי שיתמוך בהוראה בבתי הספר בישראל. היעדים החינוכיים הוגדרו בשיתוף עם משרד החינוך והתרבות.  יד הנדיב ייסדה את קרן הטלוויזיה החינוכית, בנתה את מתחם הטלוויזיה בשכונת רמת אביב והפעילה את המיזם. השידור הראשון, אשר כלל שיעורים במתמטיקה, ביולוגיה ואנגלית, השיק את עידן השידור הטלוויזיוני בישראל. 60 מקלטי טלוויזיה הוצבו ב-32 בתי ספר ברחבי הארץ. ב-1969 העבירה יד הנדיב את הפרויקט כולו לידי המדינה.

The Knesset  Building
משכן הכנסת
"סמל לקיומה הנצחי של מדינת ישראל"

ג'יימס דה רוטשילד נפטר בשנת 1957. הוא הוריש סכום כסף לבניית משכן חדש לכנסת בירושלים, בתקווה, שאותה הוא מביע במכתבו לראש הממשלה דאז, דוד בן גוריון, כי המבנה החדש יסמל "בעיני כל בני האדם את קיומה הנצחי של מדינת ישראל". אלמנתו של ג'יימס, דורותי דה רוטשילד, נרתמה למימוש הפרויקט, וכעבור עשר שנים, ב-30 באוגוסט 1966, התקיים טקס חנוכת משכן הכנסת.

Supreme Court Building
בניין בית המשפט העליון
"מבנה חשוב המסמל את נצחיות ועליונות החוק והצדק בישראל"

דורותי דה רוטשילד, אלמנתו של ג'יימס דה רוטשילד, אשר תרם להקמת משכן הכנסת, ביקשה לבנות את בית המשפט העליון כדי להגשים את את חזונו של בעלה בדבר מחויבות היסוד של מדינת ישראל לצדק ולדמוקרטיה כאחד. יד הנדיב התחייבה לממן את בניית המשכן החדש של בית המשפט העליון, על תכולתו. במכרז לתכנון המבנה זכו הארכיטקטים הישראליים עדה כרמי-מלמד ורם כרמי. כאשר נחנך המבנה ב-1992 כינה אותו הניו-יורק טיימס, "מבנה הציבור היפה בישראל, אשר בו משתקף איזון נדיר בין קשיי הקיום היום-יומי וסמליות הדורות".

Jerusalem Music Centre
מרכז למוסיקה ירושלים
טיפוח כישרונות מוסיקליים צעירים מעולים בירושלים

מרכז למוסיקה ירושלים נוסד ב-1973 ביוזמת הכנר אייזיק שטרן וראש עיריית ירושלים דאז טדי קולק, כשותפות בין יד הנדיב והקרן לירושלים. במהלך השנים טיפח המרכז כישרונות מוסיקליים צעירים ונתן הזדמנות למוסיקאים ותלמידי מוסיקה ישראלים מצטיינים ללמוד עם אמנים בינלאומיים ידועים, כגון לנרד ברנשטיין, פבלו קזאלס, ארתור רובינשטיין ומאריי פראייה, המכהן כנשיא המרכז מאז 2009. המרכז למוסיקה ירושלים הוא מרכז תרבות שוקק חיים בלב העיר, ומתקיימים בו קונצרטים של מוסיקה קמרית ברמה הגבוהה ביותר, כיתות אמן עם מוסיקאים מובילים וסדנאות.

אתר מרכז למוסיקה ירושלים

Open University of Israel
האוניברסיטה הפתוחה בישראל
הנגשת החינוך לכל

בשנת 1971 הזמינה יד הנדיב ועדת מומחים לישראל שתבחן הקמת אוניברסיטה שתהיה פתוחה ל"כל אדם" בהסתמך על מודלים בינלאומיים. באוגוסט 1973 אימצה הממשלה את המלצות הוועדה, ויד הנדיב לקחה על עצמה להקים את האוניברסיטה ולממן את פעילותה במשך חמש שנותיה הראשונות. האוניברסיטה הפתוחה פתחה את שעריה ב-1976, וכיום רשומים בה כ-46 אלף סטודנטים. יד הנדיב תמכה בהקמת קמפוס האוניברסיטה על שם דורותי דה רוטשילד ברעננה, אשר נחנך בשנת 2004. מאז סייעה הקרן למספר רב של מיזמים באוניברסיטה הפתוחה, ביניהם הקמת המרכז לשילוב טכנולוגיות בהוראה מרחוק (שוה"ם),פרויקט פא"ר ("פתיחת אוצרות הרוח") להנגשת ספרים וחומרי לימוד חינם באינטרנט, תרגום טקסטים וחומרי לימוד לערבית ופרויקט MindCET ליצירתיות בחינוך.

GuideStar
גיידסטאר
מאגר מידע מקוון לעמותות

"גיידסטאר ישראל" הוא מאגר מידע מקיף על אודות עמותות ישראליות. המאגר הושק באוגוסט 2010 וכולל מידע שהעמותות מספקות בצד דיווחים רשמיים כנדרש בחוק הישראלי. הוא מהווה מקור מידע נרחב על הסקטור השלישי ומאפשר קבלת החלטות מושכלת בסוגיות הקשורות לחברה האזרחית בישראל. ישראל הייתה המדינה השלישית בעולם שייסדה את מאגר המידע גיידסטאר, אחרי ארה"ב ובריטניה. הפרויקט הוא פרי יוזמה משותפת של משרד המשפטים, "הג'וינט" בישראל ויד הנדיב. נכון להיום, גיידסטאר ממומן ומופעל במלואו בידי משרד המשפטים, בשיתוף פעולה עם ועדה ציבורית ובהנחייתה.

Israel Plant Gene Bank
בנק הגנים הצמחיים הישראלי
בנק לכל זרעי הגידולים הנתונים בסכנה

הטמעת טכנולוגיות מודרניות בחקלאות גרמה להיעלמותם של רבים מהצמחים המקומיים הייחודיים לארץ ישראל – צמחי בר ותרבות כאחד - ולהידלדלות המגוון הגנטי המקומי. מטרתו של "בנק הגנים לצמחי ארץ ישראל" לרכז אוספים של חומרים גנטיים הקשורים ביבולים מסורתיים במסגרת בנק אחד כולל של זרעים. בשנת 1995 מימנה יד הנדיב ביקור של ועדת מומחים בינלאומית בישראל . הוועדה מסרה את מסקנותיה בדו"ח במאי 1996, והמליצה להקים מתקן איחסון חדש. "בנק הגנים הצמחיים" נחנך ב-1 בינואר 2008 במסגרת ארגון המחקר החקלאי השייך למכון וולקני. משרד החקלאות ומשרד המדע ממנים את הפעלתו השוטפת.

Archaeology
ארכאולוגיה
חפירות ארכאולוגיות והפצת תוצאותיהן

יד הנדיב החלה לתמוך בפעילות ארכאולוגית בשנות החמישים והשישים, במשלחת הארכאולוגית על שם ג'יימס דה רוטשילד לחפירות חצור. לאחר מכן תמכה הקרן בעבודות שימור במצדה ובקיסריה, בעיר העתיקה של ירושלים, ברמת הנדיב, ובשנים האחרונות, בין השאר, בח'רבת חמאם ובחוקוק. יד הנדיב גם תמכה בפרסום דוחות חפירה ובהפצתם. בשנת 2009 יסדה הקרן מלגה לזכר הארכאולוג יזהר הירשפלד לעידוד חוקרים ישראלים צעירים בארכאולוגיה.

Kimmel Centre
ארכאולוגיה מדעית
שימוש בטכנולוגיה עדכנית בשירות הארכאולוגיה

בחמישים השנים האחרונות אנו עדים למהפכה בדרכי המחקר הארכאולוגי. לקראת סוף שנות ה-90, החלה יד הנדיב לתמוך במרכז הלן ומרטין קימל למדעי הארכאולוגיה שבמכון ויצמן. המכון מכשיר דור חדש של ארכאולוגים שיישמו שיטות מחקר הכוללות טכניקות מדעיות ובקידום שיתוף פעולה בין אוניברסיטאות. הקרן תמכה במאמצי שיתוף בין מדענים וארכאולוגים בפיתוח שיטות ייחודיות לבחינת ממצאים ארכאולוגיים תוך שימוש בסריקה תלת ממדית ובעיבוד נתונים דידגיטלי.

The Israel Museum
מוזיאון ישראל
מתנות ומיזמים מיוחדים

כבר בשנת 1966, פחות משנה לאחר פתיחת מוזיאון ישראל, תרמה לו יד הנדיב קבוצת יצירות מופת של הציירים סזאן, ון גוך וגוגן. בשנים שלאחר מכן, המשיכה הקרן להעשיר את אוספי המוזיאון במתנות חשובות כמו הציור של ניקולה פוסן "חורבן בית המקדש ובזיזתו" שנרכש בשנת 1998 לזכר סר ישעיה ברלין. יד הנדיב גם מקיימת את משרת האוצר הראשי לארכאולוגיה ע"ש תמר וטדי קולק במוזיאון ישראל ובשנת 2005 הצטרפה לתומכים במיזם השדרוג הגדול של המוזיאון.

אתר מוזיאון ישראל

Nanotechnology Initiatives
מיזם ננוטכנולוגיה
מחקר בין תחומי ומשרות סגל אקדמי

בשנת 2008, תמכה יד הנדיב בתכנית ננו-רפואה בטכניון, בהובלתו של חתן פרס נובל, אהרן צ'חנובר. התכנית ביקשה לפתח פעילות בממשק שבין ננוטכנולוגיה ומדעי החיים על ידי שבירת המחסומים המפרידים בין מדענים בתחומי ההנדסה, מדעי החיים, פיזיקה, כימיה, מדעי המחשב ורפואה. התכנית שמה דגש בהדמיה ביו-רפואית, עיבוד אותות ושחרור מבוקר של תרופות. התמיכה כללה מלגות לתלמידי דוקטורט, תקני מורים וחוקרים והשקעה בתשתיות.

Green Building
בנייה ירוקה
בנייה בת-קיימא

ההשקעה בבנייה ירוקה היא פועל יוצא של המחויבות של הקרן לקידום בריאות הסביבה ולהעלאת המודעות לה. סוכת המבקרים בגן יד-הנדיב, אשר נחנכה בשנת 2008, הייתה מבנה הציבור הראשון בישראל אשר זכה לתעודת "חלוציות תכנון אנרגטי וסביבתי" (LEED) מטעם מועצת הבנייה הירוקה בארה"ב העוסקת בבנייה בת קיימא. משרדי יד הנדיב בירושלים, אשר הושלמו ב-2013, קיבלו את "תעודת הכסף של LEED". הבניין החדש של הספרייה הלאומית, המעוצב על ידי משרד הרצוג ודה מרון, והאמור לפתוח את שעריו בשנת 2021, מתוכנן לאור התקנים הגבוהים ביותר של בנייה סביבתית ודרישות LEED.

Jerusalem Seminar in Architecture
סמינר ירושלים באדריכלות
סדרת כנסים בינלאומיים לאדריכלות

יד הנדיב השיקה את סמינר ירושלים לאדריכלות בשנת 1992, הראשון בסדרת כנסים בינלאומיים המוקדשים לדיון בשאלות בתחומי האדריכלות, תכנון ערים ועיצוב בני זמננו. הסמינר נועד להציע אתר לשיתוף ולהרחבת היידע שנצבר בידי הקרן במהלך בניית בית המשפט העליון. בין שנת 1992 ושנת 2009 התקיימו שבעה סמינרים, השתתפו בהם כ-1,200 אנשי מקצוע, חוקרים בתחום, סטודנטים וקהל. המפגש יצר דיאלוג ערני ופורה - תאורטי ומעשי כאחד. בצד ההרצאות, הוצעו לבאי הסמינרים כיתות-אמן והתקיימה תחרות עיצוב שהייתה פתוחה לסטודנטים ישראלים לאדריכלות ועיצוב.

Dead Sea Scrolls
דיגיטיזציה של כתבי יד עבריים
הנגשת טקסטים באינטרנט, שימורם ויצירת כלים חדשניים לחקר הטקסטים

יד הנדיב תמכה בהשלמת מפעלו של הרב עדין שטיינזלץ לתרגום התלמוד הבבלי עם פרשנות ובפרסומו באינטרנט. הקרן גם תמכה במפעל פרידברג לחקר הגניזה בשיתוף עם הספרייה הלאומית, וכן בפרויקט הדיגיטציה של מגילות מדבר יהודה עם רשות העתיקות. כמו כן ניתנה תמיכה לספריא – מלכ"ר המרכז ספרייה מקוונת של טקסטים – עבריים ומתורגמים לעברית - בפורמט דיגיטלי.

Hula Valley
המכון לחקר המים
מרכז לאומי למחקר ולניהול משאבי המים בישראל

המכון לחקר המים בטכניון נוסד בשנת 1993 על ידי יד הנדיב וידידי הטכניון בארצות הברית (American Technion Society) במטרה להתמקד בנושאים הנוגעים למשאבי המים ולאיכותם במדינת ישראל, ולקדם מדע, טכנולוגיה, הנדסה וניהול של משאבים אלה. המכון פועל בפרספקטיבה לאומית רחבה, מעודד פעילות בין-תחומית ותומך בשיתופי פעולה בין חוקרים בישראל, וכן מקדם מיזמים עם הארצות השכנות.

HEMDA Science Centre
חמד"ע - מרכז להוראת מדעים
מרכז אזורי להוראת מדעים בבתי הספר התיכוניים

פרויקט חמד"ע (חינוך מדעי) נוסד בינואר 1988 ע"י יד הנדיב ועיריית תל-אביב כמרכז אזורי להוראת המדעים לתלמידי בתי הספר התיכוניים. עקרונות חמד"ע הותוו בידי ועדת מומחים בראשות פרופ' חיים הררי. במרכז לומדים פיזיקה וכימיה ברמה מתקדמת,  בהוראה איכותית ובמעבדות  שהן ברמה  גבוהה מזו המוצעת בבתי הספר. מרבית חברי סגל ההוראה המעולה הם בעלי תואר דוקטור בכימיה או בפיזיקה. חמד"ע מושך מגוון רחב של תלמידים המגיעים מבתי ספר שונים ומרקע שונה.

לאתר חמד"ע

MANOF Dog Training
מנוף
כפר נוער ופנימייה לצעירים בסיכון

"מנוף" הוא כפר נוער לצעירים בסיכון השוכן צפונית לעכו. הוא נוסד ב-1975 ביוזמת יד הנדיב בשיתוף משרד החינוך ומשרד הרווחה, על פי המלצתו של פרופ' חיים אדלר. עד היום התגוררו במנוף כ-1,600 נערים ונערות, וזכו בו לחינוך תיכוני ומקצועי. בכל שנתון מנוף קולט כ-180 תלמידים בני 15-17 שלא הצליחו להשתלב במסגרות חינוכיות אחרות,. בשנים שהם מבלים בכפר הנוער הם משיבים לעצמם את ביטחונם העצמי, רוכשים  מקצוע ומקבלים עזרה והכוונה בהשתלבות מחדש בחברה.