מיקומה של ישראל בצומת בין שלוש יבשות משפיע על נתוני הטבע הייחודיים שלה. למרות שטחה המצומצם, צפיפות האוכלוסין, דלות אוצרות הטבע וצחיחות הארץ, היא עשירה במערכות אקולוגיות ייחודיות ויש בה מגוון ביולוגי עשיר. עם זאת, צרכי פיתוח מתנגשים לעתים קרובות עם ערכים סביבתיים, דבר המוביל להידרדרות של מערכות אקולוגיות שקיומן הוא בסיס לרווחה ולחוסן חברתי בישראל.
תכנית איכות הסביבה של יד הנדיב נחנכה לפני יותר מעשור, מתוך כוונה לשפר את בריאותן וחוסנן של המערכות האקולוגיות הטבעיות, החקלאיות והעירוניות בישראל. תחילה, כוונו המאמצים ליצירת ידע ותשתיות מדעיות שישרתו את קובעי המדיניות. הםכללו את הקמת המכון לחקר המים בטכניון; הבנת הערכיות של השטחים הפתוחים וההשפעה של שימושי הקרקע (מכון דש"א); תמיכה במחקר ישומי בממשק בין חקלאות וסביבה (נקודת ח"ן); ניטור שיטתי של המגוון הביולוגי על-ידי "המארג"; היוזמה לטקסונומיה בישראל; ותכנית יישום מדע בממשל (ממשק) למען קידום מדיניות סביבה מבוססת-מדע. ב-2007 הקימה יד הנדיב את הקרן לבריאות וסביבה, לביסוס תשתית מדעית לצמצום חשיפת הציבור לכימיקלים מזיקים.
תחומי המיקוד הנוכחיים הםשמירה על המערכות האקולוגיות בים התיכון באמצעות הקמה של רשת אזורים מוגנים ימיים וכן שיקום ונחלים בישראל דרך ניהול משולב של אגני ההיקוות. יד הנדיב מכירה בצורך לשתף פעולה עם גופים ממשלתיים ועמותות, תוך הדגשת הידע המקצועי, ביסוס מדעי ותכנון לטווח הארוך.
יוזמות מרכזיות
אסטרטגיות הליבה ותחומי המיקוד העיקריים
הקרן לבריאות וסביבה
הקרן לבריאות וסביבה הוקמה ביוזמת יד הנדיב ב-2007 כעמותה ללא כוונת רווח. הקרן נרתמת למען שיפור המומחיות ולהרחבת הידע על השפעת מפגעים סביבתיים על בריאות הציבור בישראל, במטרה לשפר את בריאות האדם ורווחתו. הקרן בונה יכולות באמצעות תמיכה במחקר בין-תחומי, הענקת מלגות לתואר שני ושלישי, תמיכה בהכשרה מקצועית לעובדים בתחום וארגון סדנאות וכנסים. הקרן מספקת מידע מבוסס-מדעית ולא-מוטה לקובעי המדיניות, לאנשי המקצוע ולציבור הרחב, במאמץ לשפר את תהליך קבלת ההחלטות הנוגעות לנזקים לבריאות הנגרמים על ידי גורמים סביבתיים. מאז שנת 2016 התמקדה הקרן לבריאות וסביבה בצמצום החשיפה של הציבור, ובעיקר ילדים ותינוקות, לכימיקלים מזיקים.
אתר הקרן לבריאות וסביבה
נקודת ח"ן
תכנית נקודת ח"ן נוסדה על ידי יד הנדיב בשנת 1999 ופועלת כמיזם משותף עם האגודה הישראלית לאקולוגיה ולמדעי הסביבה משנת 2017. התכנית פועלת כמסגרת לקידום פרויקטים מגוונים בתפר שבין חקלאות לסביבה. התכנית שמה לה למטרה לבנות תשתית ידע מקצועי בין-תחומי, בנושא החקלאות הנופית בת-הקיימא בישראל, מתוך הנחת היסוד כי חקלאות המנוהלת באופן מושכל יכולה לספק תוצרי מזון נחוצים, להוות מקור חשוב לפרנסה, לשמור על הסביבה ולשמר תרבות ומורשת אנושיים.
תכנית נקודת ח"ן מהווה הזדמנות למפגש, לימוד ודיון עבור חוקרים מתחומי החקלאות, הביולוגיה ולימודי הסביבה, חקלאים, פעילים של ארגונים לשמירה על הסביבה וקובעי מדיניות בתחומי החקלאות, הסביבה והתכנון. הפרויקטים המקודמים במסגרת נקודת ח"ן מבקשים ליצור תשתית עיונית ומעשית אשר תתרום ליצירת שפה משותפת בין התחומים ותזמן רב-שיח המבוסס על ידע בין בעלי העניין בתחומי החקלאות.
אתר נקודת ח"ן